Prezentarea comunei

 POZITIA GEOGRAFICA- ASEZARE

     Comuna Optasi-Magura, se compune din trei catune, dispuse de la nord la sud, in ordinea urmatoare: Optasi, Jugaru, Zavoi, care sunt asezate pe valea raului Vedea.
Comuna Optasi-Magura, este situat in partea de est a judetului, la o distanta de 34 km. de orasul Slatina, capitala judetului Olt si la o distanta de 45 km. de orasul Pitesti, capitala judetului Arges.
Comuna are o suprafata de 74 km. patrati. Se margineste la Nord cu Comuna Tatulesti, la Nord-Est si Est, cu comuna Colonesti,   la Sud cu comuna Sarbii-Magura si la vest cu  orasul Scornicesti, satul Negreni.
Cea mai apropiata statie de cale fierata este  gara Corbu, situata la 7 km. de Primarie.
Comuna, este strabatuta, de la Nord, la sud, paralel cu raul Vedea, de soseaua judeteana, ce o leaga la nord de comuna  Tatulesti, si  la sud de comuna Corbu.
Deasemenea, pe teritorul comunei, se afla numeroase drumuri comunale, ce leaga  catunele componente.
     Doua dealuri mari – dealul Vedei si al Veditei, limiteaza teritoriul comunei, la vest si est, avand directia Nord-Sud si o lungime pe teritoriul comunei de peste 5 km.
Printre aceste dealuri, curge raul Vedea , care primesc  paraurile Valea Rea,Valea Judelui,  si Rasul.
   

    CONDITIILE  NATURALE

     TERITORIUL COMUNEI OPTASI  MAGURA, are un relief usor valuit si este  strabatut de raul Vedea. Zona de relief corespunzatoare teritoriului, se incadreaza in prelungirea dealurilor, care scad insa in inaltime, pierzandu-se treptat in campie.
     SOLURILE  sunt de trei tipuri diferite: soluri podzolice, in partea de vest a comunei, la deal; soluri argiloase, in partea de est; soluri aluviale, in lunca raului Vedea, in suprafata mica.  Solurile se cultiva cu porumb, grau, plante furajere, zarzavaturi, cartofi, legume.
Cele trei sate ale comunei sunt strabatute de raul Vedea, care are un debit mic vara  si iarna si cresteri ale debitului, primavera la topirea zapezilor, sau cand sunt precipitatii abundente.
     APELE FREATICE se gasesc la o adancime de 5-6 metri. Se afla in straturi succesive deasupra straturilor de argila – slab permeabile, pana  la mare adancime. Primul orizont reprezinta apa freatica, cuprinde apa potabila, care alimenteaza prin izvoare, puturile din comuna sau din gospodariile locuitorilor.
     RESURSELE SUBSOLULUI, sunt reprezentate de nisiurile si pietrisul de pe lunca raului Vedea. Argila, a fost si este folosita pe plan local, pentru caramida, arsa  in cuptoare.
In satul Optasi, pe dealul dinspre Negreni, s-au facut sondaje, in urma carora, s-a descoperit petrol.
     FLORA, cuprinde zona agricola si pajisti. Printre ierburi naturale cresc  plante medicinale, cum sunt: coada soricelului, musetel, papadie, cicoare, albastrele.
     ZONA DE PADURE, se intinde  in partea de rasarit a raului Vedea, cuprinsa  in trei trupuri cu urmatoarele denumiri: Adancata, la 500 metri sud de soseaua nationala Pitesti-Slatina, sub forma unei valcele cu directia apus-rasarit; Rasul, la rasarit de catunul Paris, cu prelungire pe raul Vedea, pana la moara; Otelul si albia raului Vedea in partea de Vest, dinspre Negreni, toata coasta, cu denumirile Cotul, Cracul, Timnica, Judelul
Toate aceste trupuri, din care unele au disparut, pe care creste stejarul, stejarica, garnita, jugastru, carpenul, salcamul, iar pe albia raului Vedea, salcia, aninul, plopul, insumeaza aproximativ 300 ha.
     FAUNA DOMESTICA, din comuna, cuprinde in principal, bovine, porcine, ovine, cabaline, caprine, pasari de curte(gaini, rate, gaste etc.), pe care locuitorii le cresc in gospodarie.
     FAUNA SALBATICA, este prezenta in padurile si  campurile din apropierea comunei, unde intalnim urmatoarele vietuitoare, din ce in ce mai putine: iepurele, vulpea,  a disparut aproape total lupul, in timp ce acum 60-70 de ani, dupa cum spun batranii satului, acestea pe timpul iernii, intrau noaptea in sat si atacau vitele, iar vulpile, pasarile. La parterul padurilor, sunt o serie de mici vietuitoare cum sunt: gandaci, furnici, melci, paienjeni, reptile(brotacelul, gusterele, sarpele mic), insecte(bondarul, viespea, taunul), omizi, si alte asemenea.
Dintre pasarile acestor locuri amintim, cucul, randunica, gugustucul, priveghetoarea, cotofana, , cioara, prepelita, barza alba, vrabia, pitigoiul, pupaza, cucuveaua, bufnita si altele.
     CLIMA, este temperat continentala. Factorii geografici, prezenti pe raza comunei, au fost favorabili, stabilirii pe aceste meleaguri, a unor asezari stravechi, continuate in permanenta, in epocile istorice, pana in zilele noastre